Aan het strand van Broekerhaven……. (column van Jan Ettes in De Streker)

Geplaatst op 5 maart 2018

Het gebeurt dat ik op de fiets langs het Resort Markereer rijd, u weet wel vroeger camping Broekerhaven. Wat ziet het er nieuw en gelikt uit! Je zou er zo je stacaravan willen hebben. Prachtig uitzicht op zee. Mooie paden, fantastisch. Prijzig.

Dan denk ik ook aan wat dat hele renovatieplan teweegbracht. Boze en teleurgestelde bewoners en campinggasten van dan nog camping Broekerhaven. Die camping had wat kneuterigs zo met dat pierenbadje en die hier en daar verouderde, soms bijna aftandse stacaravans. Met hoog water stond je soms te soppen op het terrein. Wel betaalbaar. Eigendom van de gemeente. Maar hij moest geprivatiseerd. Begrijpelijk denk je; een gemeente moet geen campingeigenaar zijn, hoewel Frankrijk bekend staat om de knusse “basic” camping municipal. Dat had hier best gekund, maar een eigenaar moet wel zijn spullen onderhouden en dat deed de gemeente nauwelijks; dus verkopen maar.

Je mag van de gemeente verwachten dat ze dat dan op een fatsoenlijke manier doet, dat was hier niet zo. De gebruikers, sommigen stonden al bijna veertig jaar op de camping, werden er niet bij betrokken en overvallen door het raadsbesluit. Hoewel snel verenigd waren ze kansloos bij de aanbesteding. ODS heeft zich hard ingespannen om de betrokkenen te steunen, maar het mocht niet baten. Vervolgens moesten ze toezien hoe hun caravans en chalets werden verruïneerd of verwijderd. Ik schaam me er nog voor dat dit heeft kunnen gebeuren onder toeziend én goedkeurend oog van dit college en deze raad.

Met gemengde gevoelens doorfietsend richting Enkhuizen, zie ik het Strandje van Vermeulen liggen en bedenk: nog zo’n makkelijke prooi voor de recreatieondernemer. En ik besef, met de actiegroep die de haven en het Strandje voor de eigen bewoners wil behouden, dat we dit laatste stukje Stede Broecse kust vrij beschikbaar moeten houden voor hen.

De fiets geparkeerd, uitkijkend over zee, zie ik in gedachten het opgeknapte strandje met een nieuwe aanlegsteiger, een simpel toiletgebouw en op het eiland voor de kust zonaanbidders en zwemmers zich ontspannen en ook dat er wordt gevaren en gesurft. Er staat zelfs een ijs- en patatkraam!
Aan ODS zal het niet liggen om hier samen met de bewoners mee aan de slag te gaan!

Jan Ettes

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights