Afscheidsreceptie van Lydia Groot en Piet Zwaan overweldigend druk bezocht

Geplaatst op 16 mei 2014

Op 14 mei werd op indrukwekkende manier afscheid genomen van Lydia Groot, acht jaar lang onze eigen wethouder, en Piet Zwaan.

Het Postkantoor was afgeladen vol op de avond van de veertiende mei 2014 bij de afscheidsreceptie van Lydia en Piet. De burgemeester hield een mooie toespraak waarin de kwaliteiten van beiden werden geroemd en ze somde op wat de twee voor elkaar gebokst hadden in hun wethoudersperiode. Dat is toch wel heel wwat als dat zo op een rijtje gezet wordt.

Daarna mocht ik namens ODS het woord voeren. mijn tekst staat hieronder. Ook Bep Bregman sprak lovende woorden namens de Stichting Welzijn. Hierna dankten Lydia en Piet in een leuk één-tweetje de sprekers en de aanwezigen. Vervolgens bracht een gelegenheidsfluitkwartet bestaande uit Ellen Zwaan, Marloes van Eede, Lianne Reus en Marjo Smit een muzikale aubade. Het bleef nog lang gezellig in Hét Postkantoor.

Hieronder mijn dankwoordje

Afscheid van Lydia (en Piet)

Ruim acht jaar geleden, bijna negen kwamen een paar oudgedienden van D66 en een paar nieuwelingen/actievoerders bij elkaar om een nieuwe partij op te richten. Wat ze bond was de onvrede over de besluitvorming zoals die gewoonte geworden was in Stede Broec.

Een van die mensen van D66 was Lydia Groot al jaren actief in de plaatselijke politiek.

We noemden ons Open en Duidelijk Stede Broec. Een programmatische naam. Onze ideeën spraken veel mensen aan, zodat de partij in een klap vier zetels won. Dat succes resulteerde in een coalitie waarin Lydia wethouder werd en veel van onze plannen en ideeën juist ook door haar bestuurlijke inzet verwezenlijkt konden worden.

De directe aanleiding tot de oprichting was het tegengaan van de sloop van het postkantoor. Het  werd een van de speerpunten om het gebouw een zinvolle bestemming te geven. Na veel plannenmakerij, van heel groot tot wat bescheidener kwam het plan op tafel om er een gemeenschapshuis en theater van te maken. En kijk nu eens wat er staat en waar we staan. Een prachtig gemeenschapsgebouw inclusief theater. Eindelijk iets van cultuur. Dat is iets om trots op te zijn.

Haar grootste prestatie is de wijze waarop ze eerst de Wmo en later de andere transities in het sociale vlak in onze gemeente vorm gegeven heeft . Ze maakte Stede Broec tot voorbeeldgemeente met de wijze waarop ze de zaken op een rijtje gezet heeft met onder andere het centrum jeugd en gezin en de oprichting van de Welzijnstichting. Het sociaal culturele gebied is haar domein waar ze thuis is en vooral ook visie toont en uitdraagt.

De sterke kant van Lydia is de wijze waarop ze tot voorstellen en besluiten komt: altijd heel weloverwogen vanuit een sociale visie en waar overleg en een luisterend oor naar alle partijen haar karakteriseren. Ook de burgers erbij betrekken waar dat kan , zinvol en mogelijk is. Niet doordrammen maar samen met een duidelijk doel voor ogen. Ze heeft laten zien dat je kunt besturen met open vizier. De waardering voor haar werk werd raadsbreed gedragen en dat op zich is al een sterk staaltje en een compliment.
En hoewel ze bestuurder was voor de hele gemeenschap van Stede Broec was haar credo altijd: past dit in de ideologie en denkwijze van ODS.

Dat maakt haar tot het boegbeeld van ODS, waar ik haar dankbaar voor ben. Ze zal de komende tijd haar politieke activiteiten voortzetten als raadslid. Ik ben blij zo’n prachtmens naast me te hebben in de vergaderzaal. Maar goede waar ben je snel kwijt. Ik gun Lydia een mooie nieuwe baan, maar ODS een uiterst kundig politica. En in de kantlijn had ik nog genoteerd dat Lydia altijd met oog had en heeft voor het sociale aspect en een warm hart voor elke mens.

Daarnaast wil ik Piet Zwaan bedanken voor acht jaar prettige coöperatief werken in een coalitie van twee partijen die elkaar iets gunden en die openstonden voor elkaar. Piet Zwaan is een man met de ideeën hij dacht altijd in grotere kaders wat soms maakte dat die iedeeën die misschien niet altijd direct uitvoerbaar waren, maar zijn waarde voor ST Br kan niet onderschat worden.

Piet, dank en succes verder.

.

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights