Het stiltegebied in De Weelen

Geplaatst op 23 juli 2018

Stilte kun je “horen” en kun je maar één keer opgeven, want het komt nooit meer terug.

Begin juli werd de 2e Stiltebijeenkomst gehouden in het gemeentehuis van Medemblik. Aanwezig waren o.a. vertegenwoordigers van de provincie, van de gemeenteraad Stede Broec, Staatsbosbeheer, IVN, KNVV (Koninklijke Nederlandse Vogel Vereniging), bewoners van Stede Broec en Drechterland en geïnteresseerde raadsleden van o.a. ODS van Stede Broec.

Rond 1985 is na de ruilverkaveling het Stiltegebied Grootslag-West aangelegd.

Het gebied is nu aangewezen als ‘herschikkingsgebied’. Dat wil zeggen dat er op dit moment niet wordt voldaan aan de eisen van stilte.

Tijdens en na de presentatie in Wognum werd vooral om input gevraagd over de beleving van het gebied. In tegenstelling tot de vorige bijeenkomst van 16 mei, waar voornamelijk agrarische ondernemers het gebied eventueel willen vrijmaken van de term stiltegebied, zijn er nu vooral enthousiastelingen, natuurliefhebbers. Mensen die het gebied omarmen, om te varen, wandelen en fietsen, te vissen en naar bijzondere vogels te kijken en te luisteren. De beleving is heel waardevol, in de verstedelijkte gemeente Stede Broec waarderen bezoekers het gebied uitermate; om te ontspannen en te ontstressen én om gewoon te genieten van al dit natuurschoon. Van bijzondere vogels, van schapen, landerijen, water, groen en prachtige wandel- en fietspaden met idyllische bruggetjes. Een afgeschermd gebied zonder wegverkeer, heerlijk. Een stukje gezondheid, bewegen in de natuur, in Stede Broec.

De vertegenwoordigers van de provincie stellen op deze positieve belevingen voor bv. het gebied in noordelijke richting op te schuiven richting Streekbos, verder weg van de Drechterlandse weg, de belangrijkste veroorzaker van de overschrijding van de stiltenormen. Ook wordt voorgesteld om bijvoorbeeld stil asfalt aan te brengen op deze N302. De verwachting dat de N302 met de nieuwe N23 (A307) rustiger zal worden, moet nog worden bewezen worden.

Overigens zijn de agrarische werkzaamheden vrijgesteld van deze normen, al vormen de nieuwe grootschalige tulpenbedrijven een bedreiging; hier is echter niets aan te doen. Ook vliegverkeer over het gebied blijkt moeilijk tegen te gaan.

De provincie en vrijwel alle aanwezigen staan volledig achter dit prachtige natuurgebied. De wens is wel om meer handhaving in het gebied te bewerkstelligen, vooral snelvarende bootjes met erg harde muziek aan boord werken zeer verstorend. Een noodzaak is de markering van het gebied, zodat men er zich ook bewust van is te verkeren in een stiltegebied. Toegezegd is dat dit de aandacht zal krijgen.

Een zeer nuttige bijeenkomst, goed dat ik er namens ODS bij was en mijn stem kon laten horen. Hopelijk blijft het Stiltegebied behouden en kunnen de bewoners van de omgeving de stilte blijven “horen” en ervaren.

 

Ellen Dudink-Dol,

4 juli 2018

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights