Lydia Groot neemt afscheid als wethouder. Een terugblik

Geplaatst op 4 juni 2022

In totaal twaalf jaar was Lydia Groot namens ODS wethouder in Stede Broec. Daarmee heeft ze een duidelijke ODS-stempel op het beleid in onze gemeente gezet. Haar bijdragen waren vooral op sociaal en cultureel gebied. De twee pijlers van ODS. We zullen haar gaan missen, maar ze is er nog wel.

Vanaf 10 mei is er een nieuwe coalitie en daarmee ook een nieuw college en daarin is onze Thijs Visser de nieuwe wethouder namens ODS. Thijs heeft Financiën, Verkeer en Cultuur in zijn portefeuille en is de eerste locoburgemeester.

Daarmee kwam ook een einde aan het wethouderschap van Lydia Groot. Zij had al eerder gezegd plaats te willen maken voor ‘nieuw bloed’ in het college en is blij dat Thijs deze uitdaging is aangegaan. Lydia is raadslid geworden.

Op 24 mei nam Lydia officieel en informeel afscheid als wethouder in Het Postkantoor. Het was een gezellige en drukke receptie waarin raadsleden, medewerkers, relaties en inwoners Lydia de hand kwamen schudden en bedanken voor wat ze gedaan heeft voor Stede Broec.
Zie hiernaast de drukte bij het afscheid. Het tekent de waardering die Lydia kreeg voor haar werk.

Hoe kijkt Lydia terug op 12 jaar wethouderschap in Stede Broec?

“In 2006 kwam ODS in één klap met vier zetels in de gemeenteraad en kreeg de kans mee te doen met een nieuw college van CDA, ODS en OP. Mijn belangrijkste opdrachten waren om een goede invulling te geven aan het leegstaande en met sloop bedreigde oude postkantoor dat gelukkig gered was door de acties van Jan Ettes, een dorpshuis voor Grootebroek te realiseren en de nieuwe taken binnen de WMO goed op te pakken.

Het dorpshuis (De Stek) werd gerealiseerd in het tafeltennispand Dito waardoor Dito en Treffers samen een nieuw onderkomen kregen bij De Kloet. De Handboogschutters moesten hierdoor ook verhuizen en kregen een plek in het Nassaupark. De Reddingsbrigade en de EHBO kregen eveneens een gezamenlijk nieuw pand bij de Kloet. En in het oude postkantoor hebben we een klein theater gemaakt met daarbij diverse ruimtes voor de activiteiten van ’t Stadsplein, het vroegere buurthuis Princensluis, inclusief een prachtige kookstudio.

Al met al een gigantische impuls voor het sociale, sportieve en culturele leven in Stede Broec!

 

In 2010, mijn tweede periode als wethouder, ben ik begonnen met de oprichting van wat nu Ons Stede Broec is. Een organisatie waarin ouderenwerk en Wonenplus, jongerenwerk en Inventas, mantelzorg, het Centrum voor Jeugd en Gezin en nog veel meer activiteiten ondergebracht zijn.
Vandaag is Ons Stede Broec ook de plek waar iedereen terecht kan voor vragen en hulp op het gebied van WMO en Jeugdzorg. Ik durf te stellen dat deze zorg- en welzijnsorganisatie met zowel professionals als heel veel vrijwilligers, uniek is in zijn soort en van enorme meerwaarde voor onze inwoners!

In 2014 moest ik noodgedwongen stoppen als wethouder namens ODS, maar ik heb me gelukkig gedurende de raadsperiode van 2014-2018 nuttig kunnen maken als wethouder in de gemeente Oldebroek. Ondanks alles was dat toch een fijne en leerzame tijd.

In 2018 keerde ik weer terug naar Stede Broec en we werden weer de grootste partij en kon ik weer wethouder worden voor Stede Broec. Er was veel veranderd: de ambtenaren van onze drie gemeenten, Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland waren samengevoegd in de SED-organisatie en ook de Jeugdzorg was vanuit de provincie gedecentraliseerd naar de gemeenten. Dat betekende dat er veel energie en tijd ging zitten in het op orde brengen van deze taken met daarbij het grote probleem dat ook wij veel te weinig geld kregen voor met name de jeugdzorg. Toen we een beetje op stoom kwamen sloeg Corona toe… voor iedereen een moeilijke tijd.

De afgelopen vier jaren stonden eigenlijk in het teken van ‘overleven’. Hoe houden we al onze voorzieningen overeind, hoe houden we onze vele vrijwilligers gemotiveerd en hoe krijgen we de toegang naar de jeugdzorg en WMO goed geregeld? Gelukkig is onze samenleving veerkrachtig en alles komt nu weer goed op gang.

Met een gerust hart heb ik alles overgedragen aan mijn opvolger(s) en blijf ik als raadslid voor ODS actief en ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging!”

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights