ODS verdedigt de starterslening in Stede Broec

Geplaatst op 23 februari 2021

ODS wil meer kansen voor starters en jongeren op de koopwoningenmarkt.

In het raadsvoorstel van 18 februari 2021 over de Woonvisie stelde het college voor de startersleningen zonder meer af te schaffen.
Onze broek zakte hierbij af, want de starterslening is nu juist één van de instrumenten die wij heel belangrijk vinden voor de starters in Stede Broec. Om net even een hoger bod te doen om dat huisje te kunnen kopen, om ertussen te komen. Om de starters in Stede Broec te kunnen laten wonen en ze niet te dwingen naar een buurgemeente te gaan, waar ze nog wel de startersleningen hebben.
Opvallend en bijzonder is dat de starterslening afgeschaft zou moeten worden volgens het raadsvoorstel, omdat niemand er gebruik van maakte en omdat men bang was dat kopers voor een te hoge schuld zouden komen te staan.
Vervelend is als dan blijkt dat nergens op de gemeentelijke website te vinden was dat de lening bestond en dat de pot leeg zou zijn, terwijl er €273.000 in zit!!!

Ellen Dudink verdedigde met hand en tand en met hart en ziel haar en ons amendement.

Het door ODS ingebrachte amendement, samen met Gemeentebelangen, heeft als titel: Meer kansen voor starters en jongeren op de koopwoningenmarkt.

We vragen in dat amendement om alle instrumenten in te zetten om deze jonge mensen aan een huis te helpen, ook bv. het door ons ingebrachte systeem van sociale koop. Het is namelijk ontzettend moeilijk om er in de koopwoningmarkt tussen te komen; de huizen zijn schaars en duur. Juist in deze tijd hebben de starters/jongeren alle hulp hard nodig.

Het werd ons speerpunt in de discussie om de startersleningen te behouden, (naast de andere instrumenten) samen met Gemeentebelangen. Zonder evaluatie op korte termijn. Dat was voor ons belangrijk omdat de andere partijen in principe voor afschaffing zijn: ze weten het met de startersleningen nog niet zo zeker en willen het nog bekijken/evalueren. Het gaat hierbij om CDA, VVD, OP, PvdA/GL (terwijl die laatsten de startersleningen zelfs in hun verkiezingsprogramma hadden staan).

CDA en VVD maakten op de valreep (woensdag) een nieuw amendement waarin ze hevig gebruik maakten van onze teksten en die grotendeels overnamen, met dat verschil dat het bij het door hen uiteindelijk voorgestelde besluit nog lang niet zeker is dat de startersleningen blijven, omdat zij ze op korte termijn willen evalueren. We hebben uiteindelijk voor hun amendement gestemd, omdat dit uitstel nog altijd beter is dan afschaffen wat in het oorspronkelijke raadsvoorstel stond.

We zullen zien hoe het plan eruit komt te zien, het komt terug in de raad.

We hebben voor blijvend behoud van de starterslening gevochten in ieder geval.

 

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights