ODS pleit voor nieuwe ideeën bij woningbouw: Duokoop en CPO

Geplaatst op 10 maart 2022

In de raadsvergadering van 3 maart heeft ODS nog weer een keer een lans gebroken voor uitbreiding van de starterslening.

ODS heeft een motie ingediend over DUOKOOP die unaniem aangenomen is in de raad.
Duokoop is een aanvulling op de starterslening. Daar koopt de aspirant-koper de stenen , dus het huis zelf en krijgt ie de grond in erfpacht. Voor het huis betaalt hij via de starterslening de prijs en de grond huurt hij via die erfpachtconstructie. De looptijd daarvan is maximaal 30 jaar. Als hij dan pas de erfpacht afkoopt (en de grond in eigen bezit verwerft) is hij net zo duur uit als wanneer hij een hypotheek op annuïteitbasis gehad zou hebben. De praktijk wijst uit dat de meeste  duokopers hun grond al binnen vijf jaar kopen. Dat maakt het kopen van het huis  een stuk goedkoper.
Plaatsen, o.a. Hoorn en Almere, waar Duokoop plaatsvindt zijn in het algemeen heel succesvol.

ODS wil dat ook de mogelijkheden van CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) verder onderzocht worden. In Drechterland is al zo’n onderzoek aangekondigd en ODS wil dat Stede Broec zich aansluit bij dat onderzoek.
CPO houdt in dat een groep mensen een bouwplan opzet waarin de deelnemers hun eigen inbreng hebben in wat er gebouwd wordt en hóé er gebouwd wordt. Een particulier bouwplan van een groep mensen dus. Dat geeft variatie en mogelijkheden om te bouwen naar wens en behoefte.
Het is een van demogelijkheden om het woningtekort aan te  pakken.

 

Zo heeft ODS ook hier haar steentje bijgedragen om het grote woningtekort enigszins op te lossen door creatieve ideeën en voorstellen..

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights