Onrust voortbestaan Vereenigingsgebouw onterecht

Geplaatst op 9 november 2012 door Lydia Groot

vereenigingsgebouw

Er is de afgelopen weken opeens veel onrust en commotie ontstaan omtrent het Vereenigingsgebouw. Het bestuur zou gaan stoppen, de uitbater Kees Ooteman gooit het bijltje er bij neer, er kan geen kermis meer gevierd worden en een bruiloft mag ook niet meer en dat is allemaal de schuld van de gemeente! Het is mij een raadsel waar deze geruchten vandaan komen. Wat is er aan de hand?

De heer Ooteman heeft een vergunning aangevraagd om het Vereenigingsgebouw een café bestemming te geven. Dat houdt onder andere in dat hij dan tot 2 uur ‘s nachts open mag blijven. Nu is het in Nederland nu eenmaal zo dat op panden een bestemming zit. Een winkel heeft een detailhandelsbestemming, een boerderij een agrarische bestemming, een huis een woonbestemming etc. Je kunt van je woonhuis niet zomaar een café maken of een boerderij.

Op het pand van het Vereenigingsgebouw zit een ‘maatschappelijke’ bestemming. Daar valt bijvoorbeeld een dorpshuis onder. Maar geen café of restaurant. Nu kan de gemeenteraad natuurlijk een bestemming wijzigen. Maar daar komt wel wat bij kijken. De buurt mag erover meepraten, het pand moet geschikt zijn voor die andere bestemming en ook eventuele concurrenten ( lees andere horecabedrijven) kunnen er iets van vinden.

In het Vereenigingsgebouw mag heel veel. Het is geen eigendom van de gemeente en dus is ooit afgesproken dat het bestuur zelf voor inkomsten mag zorgen. Daarom mogen er feesten gegeven, bruiloften gehouden en kermis gevierd worden. Ook kan er vergunning aangevraagd worden om twaalf keer per jaar langer open te blijven voor bijzondere avonden. Tot 2 uur ‘s nachts! De andere dagen moet het gebouw om 12 uur dicht, het staat immers midden in een woonwijk en is nu eenmaal geen kroeg. En natuurlijk, als er een bruiloft gevierd wordt, is het heus niet de bedoeling dat klokslag 12 uur alle gasten de deur uit gewerkt moeten worden.

Ik betreur het echt dat de indruk is ontstaan dat de gemeente het Vereenigingsgebouw zou willen sluiten. Wat een onzin! ODS is juist enorm voor het verenigingsleven, voor dorpshuizen, voor cultuur en ontmoeting, ook in het Vereenigingsgebouw, De Stek en de Wurf en straks Het Postkantoor! We zijn er heel trots op dat we zoveel activiteiten in onze gemeente hebben en willen dat juist stimuleren. Maar we leven wel allemaal samen in Stede Broec, toch wel dicht op elkaar en daarom moeten we ook rekening houden met mensen in de buurt. Er kan veel, maar niet altijd alles, zo is het nu eenmaal in het leven. Het Vereenigingsgebouw mag blijven doen wat ze altijd al deed: huisvesting bieden aan verenigingen, kermis, florabal, Koninginnedag, bruiloften en feesten en af en toe een extra avond tot laat.

Binnenkort ga ik weer om tafel met het bestuur en de heer Ooteman. En ik ga ervan uit dat we goede duidelijke afspraken zullen maken en dat er straks met Pasen gewoon weer ouderwetse kermis is!

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights