De Hoofdstraat, de Zesstedenweg en de P.J. Jongstraat, kortweg het historisch lint van Stede Broec is verkeerstechnisch een ingewikkelde weg. Veel fietsers en veel gemotoriseerd verkeer vechten voor hun plekje en deze drukte maakt het er niet veiliger op.
Onze eigen wethouder Thijs Visser heeft provinciale bronnen aangeboord om daar wat aan te doen. In zijn plan is uiteraard ook aandacht voor toegankelijkheid, cultureel erfgoed, klimaat en -minstens zo belangrijk- ook inspraak van de bevolking.
In het Noordhollands dagblad van 24 mei kon hij zijn verhaal kwijt aan journaliste Tanja Koopen.
Hieronder een weergave van het interview.
Drie miljoen euro voor veiliger historisch lint
Noordhollands Dagblad Tanja Koopen
Bovenkarspel De gemeente Stede Broec krijgt drie miljoen subsidie van de provincie Noord-Holland om een flink deel van het historische lint een stuk veiliger te maken voor fietsers en wandelaars. De auto is hier straks te gast.
De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland onderzochten vorig jaar of zij de route door het oude lint kunnen inrichten als doorfietsroute. Het onderzoeken van een doorfietsroute door het lint is onderdeel van het regionaal Toekomstbeeld Fiets, waarin de provincie samen met gemeenten bepaalt welke routes prioriteit hebben.
Stede Broec koestert al jaren de wens om het historische lint, dat loopt van het Westeinde in Enkhuizen tot Blokker, veiliger te maken voor langzaam verkeer. Maar waar andere projecten in het Verkeersplan, zoals de Raadhuislaan en de Overstort, door de gemeente zelf gefinancierd worden, is dat met dit project onmogelijk.
De subsidie van maar liefst drie miljoen euro uit de subsidieregeling Kleine Infrastructuur maakt het wél mogelijk om in elk geval een deel van dit specifiek stukje Stede Broec veiliger te maken. De provincie betaalt daarmee negentig procent van de kosten.
Kansrijk
Wethouder Thijs Visser wil het lint tussen Lutjebroek en de Raadhuislaan in Grootebroek – het ’gevaarlijkste’ deel – opnieuw inrichten waarbij voetgangers en fietsers de ruimte krijgen. Momenteel wordt hier te hard gereden en geven auto’s langzaam verkeer onvoldoende ruimte. De trottoirs zijn (te) smal en hebben veel obstakels. Dat moet allemaal anders.
Het deel van de Zesstedenweg en de P.J. Jongstraat, tussen de kruising met de Raadhuislaan en De Evendeel, is ook het meest kansrijk voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en om in te richten als een doorfietsroute. Onderzoek moet uitwijzen wat de beste aanpak is om een veilige doorfietsroute te creëren, waarbij auto’s weliswaar nog toegestaan zijn, maar ontmoedigd worden.
In het inrichtingsplan wordt ook gekeken naar openbare verlichting, groen, riolering en klimaatadaptatie. De inwoners die aan het lint wonen worden bij de plannen betrokken.
Visser: ,,Als je praat met inwoners die aan de weg wonen hoor je meer dingen, waar je rekening mee kunt houden in het ontwerp.’’
Visser erkent dat het niet makkelijk is het historisch lint, dat niet aangelegd is voor het huidige verkeer, voor alle weggebruikers veilig te maken. ,,Het is een uitdaging, maar we hebben juist in Stede Broec een prima oost-westverbinding voor auto’s: de N307, de Drechterlandseweg én de Stedebroecweg.’’ Toch wordt de weg niet afgesloten voor auto’s. ,,Het moet wel leefbaar blijven, je moet rekening houden met bewoners.’’
Visser vindt het om meerdere redenen belangrijk dat Stede Broec met deze subsidie de kans krijgt een deel van het lint opnieuw in te richten.
Het gaat om de veiligheid, de historische uitstraling die verbetert én de toegankelijkheid van het gebied. ,,Dit is het mooiste deel van onze gemeente. Er zijn zoveel mensen die er gebruik van maken. Opvallend is dat je nu al veel meer fietsers ziet dan auto’s, dus dit heeft een grote impact op de uitstraling. Ook als erfgoedwethouder doet dit project mijn hart sneller kloppen, we kunnen hiermee heel veel doen.’’
Zeker zo belangrijk vindt hij de toegankelijkheid van de gemeente. Daarom worden de Seniorenraad en de WMO-raad bij de plannen betrokken. ,,Ook de openbare ruimte is sociaal domein. Je kunt wel plannen bedenken om eenzaamheid te doorbreken, maar dan moeten mensen daar ook kunnen komen. De stoepen langs het lint zijn soms maar drie tegels breed, alles loopt schuin, daar is echt heel veel te winnen.’’
Perfect
Helemaal perfect zal het oude lint niet worden. Komend jaar wordt gebruikt om plannen op te stellen, een hele puzzel. Volgend jaar wordt het ontwerp uitgewerkt en de definitieve subsidie aangevraagd. Het werk wordt in 2026 en 2027 uitgevoerd.
De subsidie komt uit een provinciale pot voor alle regio’s, waarmee Stede Broec nog wel even zoet is. Maar als het aan Visser ligt kan daarna in gezamenlijkheid ook de rest van het lint een veilige doorfietsroute worden gemaakt. ,,Je moet ergens beginnen.’’