Jan Ettes

Raadslid

Geboren in Hauwert, toen gemeente Nibbixwoud, in 1951.

Ik woon samen met Helma Luckerhof. Onze vier kinderen zijn het huis uit. Allemaal klaar met hun studie en gelukkig in hun baan.

Van 1970 tot 1983 woonde ik in Bovenkarspel. Na een periode van zeventien jaar Enkhuizen kwam ik weer terug in de Streek. Nu ook alweer zeventien jaar in Grootebroek op de Zesstedenweg 128.

Telefonisch bereikbaar onder nummer 323828 en 06 30763430.

Was ooit caféhouder en manusje van alles. Vanaf begin jaren tachtig tot 2016 leraar Nederlands en Letterkunde. Van 1990 tot mijn pensionering aan de RSG in Enkhuizen. Op school was ik, afgezien van de “normale” lessen, actief met een grote groep leerlingen in de debatcultuur –van plaatselijk politiek café tot de wedstrijden om het Ned. Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren en het Lagerhuis. Achterliggende gedachte: door debatteren leer je een zaak van alle kanten bekijken waardoor je beter een weloverwogen oordeel kunt vellen op basis van argumenten en niet van sympathieën. Daarnaast maak je mensen mondig en zelfbewust.
Tegenwoordig val ik nog wel eens in op scholen om de nood  te lenigen bij ziekte. Het blijft fantastisch om met jonge mensen om te gaan.

De vrije tijd wordt besteed aan atletiek, fietsen, mountainbiken en wandelen. Zelden nog gaat de kano van de wal. Actief bij SAV en de Atletiekunie als wedstrijdleider/scheidsrechter, microfonist en starter.
Verder is literatuur/lezen een belangrijke tijdspassering en het theater en het Concertgebouw zijn allebei goed voor minstens één abonnement. Ik ben uiteraard een regelmatige bezoeker van Hét Postkantoor, waar ik ook als vrijwilliger bardiensten draai en waar ik klassieke zondagochtendconcerten mag organiseren.

Stond bij SAV aan de wieg van de aanleg van de kunststofatletiekbaan in Grootebroek. Was in een uiterst grijs verleden (begin jaren ’80) mede verantwoordelijk voor de opening van het eerste echte jeugdcentrum in Stede Broec; KWOT dat later R17 werd en nog weer later Inventas.

Medeoprichter van de Stichting tot behoud van het cultureel erfgoed in Stede Broec, het logisch gevolg van de actiegroep tot behoud van het postkantoor. Nadat die Stichting opgeheven werd, omdat bereikt was wat we wilden, bestuurslid geworden van Oud Stede Broec. In deze vereniging heb ik de restauratie -vrijwel geheel door vrijwilligers- van het verenigingshuis Zesstedenweg 227 begeleid. Weet intussen aardig wat van de monumentenregelgeving en de mogelijkheden op dat gebied.

Medeoprichter van Open en Duidelijk Stede Broec omdat de plaatselijke politiek ingeslapen en paternalistisch was en veel te weinig deed met het dualisme. Ik heb er intussen bijna zestien jaar raadservaring opzitten en heb ontdekt dat het lang niet altijd leuk is, maar dat je wel altijd eerlijk en respectvol voor je idealen moet willen blijven staan. Trots op wat tot nu toe bereikt is.
De frisse wind door het gemeentehuis mag geen briesje worden! Ook niet bij economische tegenwind. Gelukkig staat de economie er weer iets beter voor, maar we moeten duidelijke en eerlijke keuzes blijven maken. Vooral na de ontregelende jaren waarin Covid de dienst uitmaakte.
De afgelopen vier jaar waarin ODS als grootste partij in het college zat, hebben we laten zien dat plaatselijke politiek een zaak is van samen doen en daarbij hoort luisteren naar de andere partijen en vooral ook naar de mensen, de burgers voor wie wij uiteindelijk in de raad zitten. Wat mij betreft gaan we de komende vier jaar door met een breedgedragen, maar kritische coalitie.

Copyright © 2024 Open en Duidelijk Stedebroec. Alle rechten voorbehouden.
Webdesign door Twenty First Media
Geverifieerd door MonsterInsights